Alla bitar på plats

Hälsan i helhet- se mig som den jag är

Lite om vem jag är

 

Mitt namn är Åsa. Jag utbildad kock, undersköterska, processledare,livsstilcoach och stödpedagog. Idag jobbar jag som yrkeslärare  på Ystad gymnasium med inriktning yrkesförberedande vård och omsorg samt Hälsa vård och omsorg (gymnasiesärskoleinriktning) parallellt med att jag läser in min yrkeslärarbehörighet på Kristianstads högskola.

Jag har högskolekurs i alternativ kommunikation (AKK) och oändligt många småkurser om både det ena och det andra som är av betydelse för den jag är idag. Alla de människor jag mött och arbetat med, både individen, dennes anhöriga och kolleger har varit en del i min personliga utvecklig. Framförallt har alla jag mött under livet ökat min förståelse för att vi alla är lika på ett sätt men på samma vis unikt olika. Alla har vi rätt att vara de vi är. Att få utvecklas och ställas inför nya utmaningar är något av det bästa jag vet. För mig innebär det att jag blir en erfarenhet rikare.   

Jag har 40 års erfarenhet av funktionsnedsättningar och över 20 års yrkeserfarenhet inom området. Min 40 åriga erfarenhet kommer av en uppväxt med två utvecklingsstörda äldre systrar. Viktigt, skulle någon säga fel och kalla mig storasyster så de hör, har man garanterat en eller två ovänner för livet, "för Åsa är faktiskt lillasyster". Än idag kan jag minnas hur jag när jag var liten tyckte att de vuxna var dumma som inte förstod vad mina systrar "sa", för för mig var det ju glasklart. En egenhet som följer mig, på både ont och gott, än idag. Hur kan det vara att man "bara" vet, men inte kan förklara det med ord? Kanske är det just det som är mitt sökande, men framförallt är det jag. Många av de som frågat mig varför jag jobbar med det jag gör har fått till svar "för att jag är lat...mina utmaningar ligger inte i mötet med individen utan i allt det runt omkring. Låt mig förklara... När jag möter individer kan jag utan ansträgning läsa av behov och sinnestämningar och anpassa mig efter det, men att få allt annat runt omkring att fungera så det gynnar individen, det är en utmaning"

Under gymnasietiden kontaktade jag den enhetschef jag kände vid namn, då mina systrar på "senare år" börjat få insatser via LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, i jakt på ett "tillfälligt" jobb för att tjäna mina egna pengar och fick då mina första anställningar som avlösare,ledsagare och vikarierande vårdare på ett korttidsboende i Malmö stad. När jag avslutat gymnasit samt en påbyggnadsutbildning som bartender i Kristianstad kände jag att bo hemma hos föräldrarna inte var en optimal lösning, vilket gjorde att jag ringde upp enhetschefen för att anmäla mitt intresse om en ökad sysselsättningsgrad. Dagen efter blev jag kontaktad av en kollega till enhetschefen, som erbjöd mig en anställning som personlig assistent till en kvinna inom AST, autismspektrumtillstånd, som skulle flytta ifrån sin mor till en egen lägenhet i centrala Malmö. Min tanke då var att tja, varför inte, i väntan på ett jobb inom restaurangbranchen. Nu nästan 20 år senare är jag fortfarande kvar inom området LSS med fler för min yrkesroll relevanta utbildningar. Jag älskar mitt jobb och vet att jag gör skillnad för de individer jag möter.

    

 

Jag hävdar att alla människor har rätt att känna det de känner och ingens upplevelse av samma situation är mindre värd än någon annans. Alla behöver känna att de är av betydelse och delaktiga...framförallt i sitt eget liv.

 

 

Exempel på föreläsningar

 • Anhörigperspektiv funktionsnedsättning
 • Utmanande beteende
 • Kommunikation
 • Specialpedagogik
 • Bemötande
 • Motiverande samtal
 • Att jobba förebyggande

Yrkeslärare i

 • Specialpedagogik 1, 2
 • Socialpedagogik
 • Vård och omsorgsarbete 1, 2,3
 • Psykiatri 1,2
 • Psykologi 1
 • Hälsa 1, 2
 • Service och bemötande 1,2...m.m.

 

  /fullsizerender.jpg

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.